Mélyvízbe dobtuk az eredmény chatbotot

Mind a megrendelő, mind a felhasználók pozitívan fogadták a sporttémájú chatbotok területén innovatív megoldásnak számító Rezultz chatbot bemutatkozását. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség számára fejlesztett eredményközlő bot május végén debütált a szegedi kajak-kenu világkupán.

 

A Rezultz nem csupán Szegeden, de a jövőben a szervezet bármely eseményén szolgálhatja a közönség tájékoztatását; a chatbot fejlesztésének alapgondolata pedig számos más sportág versenyeire is átültethető. De nézzük meg közelebbről, mitől lett annyira „kajak” a Rezultz, hogy hazánk egyik olimpiai csúcssportágának országos szövetsége is fantáziát látott benne, majd elégedetten nyugtázta az éles működését is!

A fejlesztés célja

A megrendelő szándéka szerint a Rezultz korszerű alternatívát, innovatív, többnyelvű megoldást kínál a korábban ismert, egyéb módszerekkel – hangosbemondó, kivetítő, webes versenyadatbázisok stb. – szemben. A chatbot révén a szervezők azonnal tájékoztatni tudják a helyszínen tartózkodó nézőket az eredményekről, az indulókról, az aktuális programról vagy az esetleges változásokról. A Rezultz használatával mindig világos, jól átlátható, könnyen szűrhető információkhoz juthat a sportrajongó a saját, előre beállított nyelvén.

 

 

A chatbot a néző helyett dolgozik az adatok beszerzésén, neki még csak az ülőhelyét sem kell elhagynia – legyen az a nézőtéren, a parkolóban vagy éppen a büfében –, hogy mindent megtudjon a számára érdekes futamokról. A felhasználónak csupán meg kell szólítania a botot a Messengeren keresztül, később pedig automatikusan megkapja az értesítéseket az általa kiválasztott versenyszámokkal kapcsolatban. A Rezultz működése mind az adatforgalom, mind pedig a felhasználói felület tekintetében mobileszközökre optimalizált, így kényelmes, praktikus és takarékos használatot biztosít.

 

 

 

Fejlesztői oldalról nézve a cél egyértelműen az volt, hogy egy olyan felhasználóbarát, bárki számára könnyen kezelhető eredményközlő- és futamkövető-alkalmazást hozzunk létre, mely alapot teremthet arra, hogy egy eddig „ismeretlen” területen is bevezessük és népszerűsítsük a chatbotok használatát. A felhasználóknak a Rezultz a szabadság élményét kínálja, azt a fajta szabadságot, mely lehetővé teszi számukra, hogy az információk görcsös figyelése helyett valóban a szurkolás és szórakozás élményével gazdagodjanak a versenyek helyszínén.

 

A Rezultz működése

A jelenleg két nyelven – magyarul és angolul – elérhető Rezultz ingyenes és a használatához nincs szükség semmi egyébre, mint internetre és a Messengerre. Az alkalmazás fejlesztése során törekedtünk arra, hogy minél jobban eleget tegyünk az aktuális IT-világtrend diktálta felhasználói igényeknek. Miközben a Rezultz rendkívül gazdag a funkciókban, az érdeklődőt nem terheljük felesleges információkkal, hanem letisztult, átlátható interfészen keresztül, a navigáció egyértelmű használatával segítjük az információszerzésben.

 

 

És ha már a funkciókról esett szó: a bot kétféle felületen, a Messenger chatfelületén, illetve egy grafikus felhasználói felületen nyújt tájékoztatást a felhasználónak. Míg előbbin keresztül egy-egy versenyző vagy versenyszám alapadatai kérhetők le, utóbbi lényegesen bővebb tájékoztatást nyújt a rendszerben tárolt versenyinformációs adatok alapján. A Rezultz ugyanis a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szoftverével kommunikál, a beérkező adatokat pedig a saját rendszerében tárolja le.

 

Az alkalmazás része az úgynevezett futamkövetés funkció is. Ennek használatával a felhasználó automatikusan értesítést kap a számára szimpatikus futamokkal kapcsolatos új információkról, így természetesen az eredményről, az eredmény esetleges módosításáról, illetve az adott versenyszám döntőjéről.

 

 

 

Hogy megy a gyakorlatban?

A felhasználó a Rezultz használata során – miután a saját Messenger-alkalmazásában megszólította a botot és első alkalommal kiválasztotta a nyelvet – az általa keresett versenyző vagy versenyszám nevét is beírhatja. A bot figyel a betűhibákra, elírásokra is, a Levenshtein távolság használatával pedig legtöbbször korrigálni tudja azokat, javaslatokat tesz a pontosításra. Ha azonban mégsem egyértelmű, hogy kire vagy mely futamra gondolt a felhasználó, akkor felajánlja az elérhető lehetőségeket számára.

 

 

 

A felhasználó kérését/kérdését azonosítva a chatbot válaszában tájékoztatást ad:

  1. az adott versenyző éppen aktuális vagy következő futamairól, és felajánlja a versenyző információkban gazdag, grafikus adatlapja megtekintésének lehetőségét;
  2. a kért versenyszámmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, így például az indulók számáról, a futamok időpontjáról, illetve ha lezárult számról van szó, akkor annak eredményeiről is, és természetesen a grafikus adatlap megnyitását itt is felkínálja.

 

 

A grafikus platform tervezésekor szintén a letisztultságot, a könnyű kezelhetőséget tartottuk szem előtt.

A szolid látványelemekkel ellátott, tartalomfókuszú felületen a felhasználó egyszerűen áttekintheti a számára érdekes versenyző, csapat vagy futam adatait. Innen az adatlap egyes elemeire (nevek, versenyszámok stb.) bökve vagy a menüt lenyitva elnavigálhat további tartalmakhoz. Beállíthatja kedvenc versenyszámaiban az egyes futamok követését is, s ezeket egy külön menüpontban át is tekintheti.

 

A Rezultz fogadtatása

A chatbot pozitív fogadtatása felülmúlta előzetes várakozásainkat. Már a Magyar Kajak-Kenu Szövetség helyszíni marketing tevékenysége is előrevetítette, hogy valóban olyan technológiát fejlesztettünk, mely a felhasználói élmény fokozása, az eredményközlés innovációja révén nem csupán a vízparton, de számos más sportágban is helyet követelhet magának a jövőben. A szövetség támogató hozzáállása utat nyit a chatbotok számára egy olyan területen, mely rengeteg kiaknázatlan lehetőséget rejt magában a fejlesztők számára.

 

A pozitív fogadtatás, a szövetség elégedettsége talán nem is annyira meglepő, hiszen a Rezultz fejlesztése során törekedtünk arra, hogy a jövőbeni működtetése a megrendelő számára minél hatékonyabb és egyszerűbb legyen. A rendszert ennek szellemében például a szövetség már meglévő adatbázisból dolgozik, így nem szükséges külön bajlódni az adatokkal való feltöltéssel.

 

Összességében elmondható, hogy a Rezultz egyszerű és gyors, az újdonság erejével ható, ennél fogva a felhasználók számára különösen érdekes kommunikációs csatornát teremt a sportkedvelők és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség között, az innováció pedig további fejlődési irányt jelent a chatbot-fejlesztésben.

 

Próbáld ki a Rezultz chatbotot:
http://m.me/rezultz/