Így küzd meg egy chatbot a magyar nyelvtan nehézségeivel

Azt, hogy a magyar egy gyönyörű, de egyben rendkívül bonyolult nyelv, már egészen biztosan sokszor és sok helyzetben hallottuk. Gondoljunk csak arra, amikor egy külföldi barátunk kikerekedett szemekkel próbálja megérteni a számunkra legegyszerűbb magyar szavakat, utánozná azokat, de nem igazán megy. Vajon mit tehet egy olyan cég, amely magyar nyelvű chatbot fejlesztésével foglalkozik? Az már egészen biztos, hogy nincsen egyszerű dolga, de lássuk is, mire kell figyelni!

Merre jár a csomagom?

Egy chatbot naponta számtalan problémával, kérdéssel találkozik, a működés során megkönnyíti a felhasználók mindennapjait. Hiszen ahelyett, hogy a felhasználó telefonálna vagy e-mailt írna egy-egy felmerülő probléma kapcsán, a chatbot könnyen és gyorsan kínál számára megoldást. Nézzünk egy mindennapi, sokszor előforduló példát.

Egy vásárló csomagot rendelt egy webáruházban, a küldemény azonban az ígért kiszállítási ideig nem érkezett meg. Megnyitja a webáruház chatbot applikációját és üzenetet hagy számára. De vajon hogyan fogja megfogalmazni mindezt?


A valóságban ezerféleképp megfogalmazhatja a problémáját:

  • Miért nem kaptam meg a megrendelésemet? 
  • Még mindig nem jött a futár. 
  • Miért nincs még nálam a csomagom? 
  • Tudjátok, hogy mennyit kell még várnom a küldeményemre? 
  • Hogy áll a megrendelésem?

Az imént felsorolt öt példa csupán néhány abból a rengeteg opcióból, ahogy feltehettük volna ezt a kérdést. Ezekből is látható, hogy a legtöbb esetben változik az egész mondat szerkezete: az alany, az állítmány, a tárgy, de még az is, hogy állítunk vagy kérdezünk valamit. Holott a lényeg minden esetben ugyanaz: mikor érkezik meg a korábban megrendelt termék.

A RoboRobonál részletes kutatásokat végzünk a felhasználók várható kommunikációs stílusával és üzeneteivel kapcsolatban. A felhasználók motivációját szem előtt tartva építjük az intelligenciát, így érjük hogy mindig kiemelkedő minőségűek a chatbotjaink.

________________________________________________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni a RoboRobo Chatbot Studioval kapcsolatos legfrissebb hírekről, kövess be minket LinkedInen: