Egy mozi-kvíz chatbot forgatókönyve

Vannak bizonyos dolgok, amikből garantáltan nincs hiány a RoboRobo háza táján, ilyenek például az egyszerű, de frappáns játékötletek. Az Agymozgató sikerén felbuzdulva rövidesen hozzá is láttunk a következő “fun projektünk” megvalósításához. Ezúttal egy lexikálisabb tudást igénylő játékot készítettünk: Mozimoji névre keresztelt botunk a felhasználók filmes ismereteit teszi próbára.

 

Botmozitermünkben a filmek mellett az emojik kapták a főszerepet. Az emojik a digitális kommunikáció népszerű kiegészítői, hiszen egyszerre leegyszerűsítik és színesítik is a beszélgetést. Ráadásul nem csak egyenként hordoznak magukban jelentést, akár komplett történeteket is leírhatunk velük.

 

Ezt teszi a Mozimoji is, hiszen rejtvényeiben ismert filmeket jelenít meg, kizárólag emojik segítségével. A játékosok feladata az, hogy -minden filmes és emojis ismeretüket bevetve- rájöjjenek, melyik film látható a bot mozivásznán. A megoldásokat a Mozimoji angolul és magyarul is elfogadja, valamint figyel az esetleges elütésekre is.

 

 

A feladványok között a nagy klasszikusokkal és az utóbbi évek kedvenceivel egyaránt találkozhatunk. Mivel a rejtvények megoldásához meglévő filmes ismeretekre van szükség, a játék legfőbb célközönsége a 18-30 éves korosztály.

emoji vs kép

A Mozimoji a feladványokat képként küldi el a felhasználóknak. A tervezés során természetesen felmerült az emoji 🆚 kép kérdés, ugyanakkor viszonylag gyorsan és egyöntetűen megszavaztuk a képes megoldást. Ennek 3 fő oka volt:

 

  1. Az emojik nagy része a különböző operációs rendszerek különböző verzióin egymástól eltérően jelenik meg – már ha megjelenik egyáltalán. A képekkel szerettük volna elkerülni a nem egységes vagy hiányos megjelenésből adódó kellemetlenségeket.
  2. A Messengerben elküldött képek megoszthatóak, vagyis a felhasználó egyszerűen továbbküldheti a rejtvényt egy ismerősének, például segítségkérés vagy egy közös emlék felidézése céljából. Ezzel serkentve a játék organikus terjedését.
  3. A képek nagy előnye, hogy remekül egységesíthetőek és brandelhetőek – a Mozimojiban minden feladvány egy logóval ellátott, azonos megjelenésű háttéren érkezik.

Feladvány típusok

A játék menete a következő: érkezik a feladvány ➡ a játékos megfejti / a játékos segítséget kér, és ezt követően megfejti / c) a játékos elpasszolja ➡ érkezik a következő feladvány.

 

A játék az ismétlődő minta ellenére is maximálisan izgalmas tud maradni, hiszen a rejtvények 3 különböző típusból állnak:

 

  • Az emojik a filmek egy ikonikus karakterét mutatják be:

 

  • Az emojik a film legfőbb, legismertebb cselekménysorát mutatják be:

 

  • Az emojik a film magyar vagy angol címét jelenítik meg:

 

Azáltal, hogy a rejtvények különböző típusok szerint vannak összeállítva, változatos feladatsort kapunk, így a felhasználók valóban megtornáztathatják a tekervényeiket.

 

A játék struktúrája

A játék során a rejtvényeket filmes műfajok szerinti kategóriákba sorolva kapják meg a felhasználók. Egy kategória 4 filmet tartalmaz. Ezzel a megoldással segítséget és motivációt is biztosítunk a játékosoknak.

 

Egyfelől, mivel a négyes blokkokat a kategória megnevezésével indítjuk, a kategória nevének köszönhetően nem nulláról kell indulniuk a megfejtés kitalálásában. Másfelől pedig, egy-egy kategória teljesítése egy-egy kisebb célkitűzésnek felel meg. A kategóriák teljesítését követően a teljesítményt -a mozi témához hűen- 🍿popcornnal jutalmazzuk.

Minden teljesített kategória végén megmutatjuk a felhasználónak, hogy a játékosok hány százalékánál teljesített jobban. Amennyiben 50% alatti azoknak a játékosok aránya, akiknél jobb volt, az elért össz popcornszámot jelenítjük meg – csak pozitívan!✌🏻

 

Segítségek

A chatbot minden feladványhoz két fajta segítséget biztosít a játékosok számára:

  • Karakter 👮
  • Képkocka 🎞

A képkocka segítség esetében a bot küld egy képet a játékosnak, ami a film egy ikonikus jelenetét ábrázolja, a karakter segítség pedig a film egyik jellegzetes karakterét küldi el szöveges üzenetben a játékosnak.

A probléma

Míg az Agymozgatónál a találós kérdésekkel a felhasználók kreativitását és logikáját teszteltük, addig a Mozimojiban eddig megszerzett tapasztalatokra/ismeretekre építünk. Ha valaki nem látta az adott filmet, még a segítség ellenére is nehéznek bizonyul majd számára a rejtvény.

 

Annak érdekében, hogy egy ismeretlen filmmel kapcsolatban ne negatív érzelmeket tápláljunk a játékosban, hanem inkább kedvet csináljunk annak megismerésére, az egyes blokkok végén elküldjük a kategóriában szereplő filmek IMDB linkjét. A linkeket lapozható kártyák formájában kapja meg a felhasználó és a film borítójára vagy címére kattintva egy pillanat alatt elérheti a film teljes IMDB adatlapját.

Eredmények

A Mozimoji eddig 11,4 millió üzenetváltáson van túl, a játékosok száma pedig meghaladja a 25 ezret. 🎉 Az eredménnyel nagyon elégedettek vagyunk, hiszen alacsony Facebook page aktivitással és hirdetési költséggel is szépen nőtt a felhasználók száma.

Értékelések, visszajelzés

A fun projektek során a botokban rejlő lehetőségek kutatása mellett természetesen célunk az is, hogy a felhasználók számára valami szórakoztatót és izgalmasat készítsünk. Fontosak számunkra a játékosoktól érkező visszajelzések, és nagyon örülünk annak, hogy a Mozimoji is rengeteg kedves és pozitív véleménnyel büszkélkedhet!

 

Tekintettel arra, hogy a csapat egytől egyig filmimádókból áll, nehéz objektíven értékelnünk a projektet (We ❤ Mozimoji). Ugyanakkor a visszajelzések alapján elmondható, hogy a Mozimoji az Agymozgató után egy újabb remek példa arra, hogy egy egyszerű felépítésű játékot is izgalmassá és addiktívvá lehet varázsolni néhány jól átgondolt ötlettel és kreatív megoldással.

 

Próbáld ki a Mozimoji chatbotot:
http://m.me/mozimoji.bot/