Csapj be, ha tudsz! – 1. rész: Mi a Turing-teszt?

A chatbotok képesek hasonlóan kommunikálni velünk, mint az emberek.  És egyre jobban csinálják. Többek között ennek is köszönhető, hogy ennyire népszerűek lettek. Ki ne szeretne úgy választ kapni egy robottól, mintha csak a legjobb barátját kérdezte volna?

 

Na de valójában mennyire is vagyunk közel ahhoz, hogy tényleg ne legyünk képesek eldönteni, hogy egy chatbottal vagy egy emberrel beszélünk?

 

Az erre a kérdésre választ adó cikksorozatunk első részében bemutatjuk a Turing-tesztet!

Az ember, aki fél évszázaddal előre gondolkodott

Elöljáróban, érdemes megismerkednünk a teszt alkotójával és névadójával!

 

Alan Turing brit matematikus munkássága ugyanis mindenképpen nagy hatással van a mai, de már a korabeli világra is. A második világháború idején sikeresen feltörte a feltörhetetlennek titulált Enigmát, a nácik által használt titkosított kommunikációs csatornát. Becslések szerint csak ezzel 2 évvel lerövidítette a világháborút, emberek millióinak életét megmentve.

 

Turing emellett tekinthető a modern számítástechnika atyjának is. Nevéhez köthető a számítógépek alapjául szolgáló Turing-gép. Sokat foglalkozott a számítógépek felépítésével, azok számítási módszerével, illetve a mesterséges intelligenciával. Már 1947-ben!

 

Noha munkássága nagy hatással volt a világunkra, nem föltétlenül abban az elismerésben részesült, amit érdemelt volna. Homoszexualitása miatt üldözték, elítélték (ekkoriban ez bűncselekménynek számított az Egyesült Királyságban), kémiai kasztrációnak vetették alá, majd máig tisztázatlan körülmények között, egy feltehetőleg mérgezett alma okozta ciánmérgezésben halt meg 1954-ben.

 

A brit kormány csak több mint 50 évvel később, 2009-ben kért bocsánatot, és 2013-ban utólagos királyi kegyelemben részesült.

Mi a Turing-teszt?

Turing 1950-ben tette föl a nevezetes kérdést: tudnak-e a gépek gondolkodni? Olyannyira előremutató kérdés volt ez akkor, a számítástechnika hajnalán, hogy 60 évvel később kezdünk egyáltalán csak a közelébe kerülni, hogy ezt meg tudjuk válaszolni.

 

Annak megállapítására, hogy egy számítógép valóban rendelkezik-e egy hús-vér ember intelligencia-szintjével, egy egyszerű próbatételt vázolt föl. Ezt hívjuk az Imitációs játéknak.

 

Vegyünk három szobát, kettőbe ültessünk egy-egy embert, a harmadikba pedig egy számítógépet. Az egyik ember lesz a kérdező, a másik, illetve a gép lesznek a válaszadók. A kérdező és a válaszadók teljesen el vannak szeparálva, csak elektronikus úton, írásban kommunikálhatnak.

 

A feladat lényege, hogy a kérdező – nevéből adódóan – kérdez, a válaszadóknak pedig a válaszaikkal meg kell győzniük a kérdezőt, hogy ők élő emberek. A kérdezőnek öt perc beszélgetés után el kell döntenie, hogy a jelöltek közül melyik volt a számítógép.

 

Amennyiben a kérdező nem tudja egyértelműen megállapítani, hogy mikor beszélt a géppel, akkor a gép átment a Turing-teszten.

 

Turing próbatételét általában a mesterséges intelligenciával kapcsolják össze, holott ez nem feltétlenül van így. A következő részben bemutatjuk ennek okait, illetve hogy miért nagy szó, ha egy chatbot átmegy a teszten.