4 eset amikor óriási segítség az emojik használata

Az emojik weboldalakon és elektronikus üzenetküldésben használt piktogramok és hangulatjelek. A mintegy ezer szabványosított karakter érzelmek, tárgyak, helyek, állatok, időjárási viszonyok stb. színes képi megjelenítését teszi lehetővé a szöveg részeként.

 

Az emojikat sűrűn használják a felhasználók a közösségi médiákban. Megfűszerezik és plusz értéket adnak a postjaikhoz, kommentjeikhez és üzeneteikhez. Az emojik megjelenítését támogatják az üzenetküldő alkalmazások is, így nyugodt szívvel használhatjuk az üzenetekben vagy a szöveges UI elemekhez.

Az emojik használatával színesebbé és könnyebben értelmezhetővé tehetjük a botok által küldött üzeneteket és a rajtuk keresztül elérhető funkciókat. 

Fontos a legelején kiemelnem, hogy az emojikat csak mértékkel szabad használni! Egy játékos és fiatalos kommunikációs eszközről beszélünk, ami nélkülözi a komolyságot és hivatalos hangnemet.

1. Quick replies

A Quick reply egy hasznos Facebook Messenger UI. A kattintható elemek közvetlenül az üzenetküldő felület felett lebegve jelennek meg, és egymás mellett akár 11 gombot is elhelyezhetünk. Miután egyet kiválasztott a felhasználó, a gombok eltűnnek.

A quick reply-okkal indíthatunk funkciókat vagy megadhatunk egy paraméter értéket egy kérdésre. Mivel a tartalmát szövegesen kell megadni, ide is beilleszthetünk emojikat. Ha az első karakter helyére emojit illesztünk be, az nagyban elősegíti a quick reply tartalmának értelmezését.

Sok esetben maga az emoji is elég információt tartalmaz, hogy a felhasználó reagálni tudjon egy kérdésre, nincs is szükség mellette szöveges tartalomra. Ékes példa a fentebb is látható ✅ és jóbarátja ✖, vagy lapozáshoz a ◀ és ▶.

2. Alsó menü

Persistent menu az üzenetküldő felület alatt jelenik meg. Folyamatosan elérhető, így érdemes itt elérhetővé tenni a legfontosabb funkciókat. Az emojik ebben az esetben is azt a célt szolgálják, hogy könnyebben azonosíthassák a userek a gombok jelentését.

3. Üzenetek tömörítése

Az időjárás előrejelzés tipikusan egy olyan eset, ahol egy szimbólum többet mond ezer szónál. Nem véletlenül használnak piktogrammokat már évtizedek óta a televíziós időjósok. Az alábbi példában a felhasználó egy üzenetben megkapja, hogy egy adott napon milyen időjárásra, minimum és maximum hőmérsékletre számíthat reggel, délben és este.

 4. Push Message kiemelés

A Push Messagek az admin felületen keresztül küldött notifikációk, amiket az adminisztrátorok manuálisan, vagy a bot automatikusan is képes küldeni bizonyos esetekben vagy bizonyos időközönként. A Push Message-eket meg kell különböztetni az általános üzenetektől. A Sihuhu esetében az alkalmazás feature-eit bemutató Tutorialokat minden esetben egy villanykörtével küldjük el.

 

💡 Gondoltad volna, hogy ilyen egyszerűen felhívhatjuk a figyelmet a tutorial üzenetekre? 

 

Az emoji használatának köszönhetően a tutorial üzenetek így jóval nagyobb figyelmet kapnak, és a felhasználók nagyobb százaléka próbálja ki a javasolt featureket.

 

Végezetül pedig még egy apró érdekesség az emojikról. Nem is gondolnád, hogy milyen sok hangulatjelet használunk a jelentésétől eltérő konteksztusban: https://www.self.com/gallery/emojis-been-using-wrong

Ezt is érdemes szem előtt tartani, ha emojik használatát tervezed a chatbotodhoz.